nedjelja, 24. svibnja 2015.
Vocni keksici (Berry Scones)
Sastojci: Količina:
- maslac 140 gr
- brasno 280-300 gr
- secer 100 gr
- mleko 120 ml
- kisela pavlaka 150 gr
- maline, kupine, ribizle 200 gr
- prasak za pecivo 2 kasicice
- soda bikarbona 1/4 kasici
- limun 1 kom
- so prstohvat
Uputstvo za pripremu:
120 gr maslaca zalediti, narendati na krupno rende i ponovo vratiti u zamrzivac. Pomesati mleko i kiselu pavlaku da dobijete ujednacenu smesu i staviti u frizider. Voce po izboru (maline, kupine, ribizle, jagode...) ukoliko je zaledjeno nemojte odledjivati, ako je sveze onda ga zaledite. Jako je vazno da su sastojci hladni. U dubljem sudu pomesati suve sastojke: 280 gr brasna, 100 gr secera, 2 kasicice praska za pecivo, 1/4 kasicice sode bikarbone, prstohvat soli i sitno rendanu koricu od jednog limuna.
Dodati zaledjeni maslac i samo blago promesati varjacom - nikako ne gnjeciti. Dodati hladno mleko sa pavlakom i ponovo lagano izmesati. Staviti testo na 10 min u frizider. Testo ne treba da bude meko, elasticno, vazdusasto kao klasicno testo, u njemu treba da se vide komadici zaledjenog maslaca, zato je potrebno da se testo sto manje mesi rukama.
Radnu povrsinu dobro posuti brasnom i izruciti hladno testo. Blago ga 5-6 puta premesiti rukama pa ga rasklagijati u pravougaonik 30x30 cm. Odozgo posuti zaledjeno voce i blago ga utisnuti u testo.
Testo uviti u rolat i pritisnuti ga sakama da se spljosti.
Rolat iseci na kvadrate i svaki kvadrat iseci dijagonalno da dobijete trouglove.
Redjati ih u pleh oblozen papirom za pecenje. Rastopiti 20 gr maslaca i premazati kolace. Peci ih u prethodno zagrejanoj rerni na 175-180C oko 20 min, koliko da blago porumene. Tople kolace posuti prah secerom i vanilom.
Gotove nepecene kolace mozete cuvati u zamrzivacu do mesec dana. Pre pecenja nije potrebno da ih odledite.
Napomena:
Po originalnom receptu treba da se dobije 8 trouglova :) Ja sam dobila 14 (!) koje sam, posle pecenja, isekla na pola (bili su mi preveliki) tako da je ukupno bilo 28 kolaca. Hrskava korica, meka i mirisna sredina, lagani, tope se u ustima, slatki bas koliko treba - imaju moju toplu preporuku.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar