četvrtak, 28. svibnja 2015.

Starinska pogaca


Sastojci: Količina:
- brašno 750 gr
- so 1 k.k.
- šećer 1/2 k.k.
- prašak za pecivo 1/2 kesice
- svež kvasac 1/2 kocke
- ulje 1 dcl
- mlaka voda 4 dcl
- žumance 1

Uputstvo za pripremu:
U malo mlake vode staviti kvasac, malo brašna i šećer pa sacekati da kvasac krene. nU dubljoj posudi izmešati sve suve sastojke.nKad je kvasac nadošao, dodati ga brašnu, dodati ulje i po malo dodavati vodu. nMešati dok se sve lepo ne sjedini. Prebaciti na radnu površinu i nastaviti sa mešenjem dok testo ne bude glatko i srednje tvrdoće. Ni pretvrdo i premekano.Što je duže mesite biće vazdušastija i mekanija. nZatim testo prebaciti u podmazanu tepsiju i ostaviti je na toplom 40 tak minuta. nNeposredno pred pecenje premazati je sa 1 žumancetom i peci u zagrejanoj rerni 45 minuta na 180 stepeni.

Napomena:
Voditi računa o količini brašna prilikom mešenja da pogača ne bude pretvrda. Takodje, vreme pečenja zavisi od vaše rerne!

Nema komentara:

Objavi komentar