četvrtak, 28. svibnja 2015.

Bijeli Egipat torta


Sastojci za svaki od 3 Biskvita:
3 bjelanjaka
4 kašike šećera
4 kašike mljevenih lješnjaka
1 kašika brašna

Krema od žumanjaka:
700 ml mlijeka
10 kašika šećera
2 kesice burbon vanilin šećera
9 žumanjaka
8 kašika gustina / škrobnog brašna
100 gr bijele kuhinjske čokolade
150 ml vrhnja za šlag
3 kašike šećera u prahu
80 gr margarina

Šlag krema:
200 ml mlijeka
2 šlag pjene
3 kašike šećera u prahu

Dekoracija:
100 gr krupno sjeckanih lješnjaka
200 gr bijele čokolade

Priprema Biskvit/ Kora:
razdvojiti žumanjke od bjelanjaka
mutiti bjelanjke sa šećerom
dodati brašno i lješnjake potom sve ručno izmješati
posudu namastiti maslacem i posuti brašnom
peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 10-15 min.
pripremiti ukupno ovakve 3 indentične kore / biskvit

Dekoracija:
za dekoraciju torte rastopiti na pari bjelu kuhinjsku čokoladu,
razmazati na back papiru i pustiti da se ohladi
krupno stucati lješnjake

Krema od žumanjaka:
prokuhati oko 0,5 l mlijeka sa šećerom
žumanjke mikserom izmješati sa burbon vanilij šećerom
dodati ostatak mlijeka i gusti, sve dobro izmješati
potom ovu smjesu dodati u dobro zagrijano mlijeko
dodati čokoladu, sve miješati da se zgusne na odmjerenoj temperaturi
ukloniti sa vatre i ohladiti udrugoj posudi
u drugoj posudi mješati vrhnje za šlag sa 3 kašike šećera u prahu
potom ovu smjesu dodati u smjesu
dodati izgnječen margatin
Šlag krema:
izmješati 200 ml mlijeka, 2 šlag pjene, 3 kašike šećera u prahu.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar