nedjelja, 24. svibnja 2015.
Pita sa jabukama - brzinska
Sastojci: Količina:
- kora za pitu 2 lista
- jabuke 2/3
- grožđice 10 gr
- sjackani orasi 5-10 gr
- smađeg šećera 15 gr
- prstohvat cimeta 1
- suncokretovo ulje 15 - 20 ml
- vruće mlijeko 10 ml
- smeđi šećer 12 gr
- maslac 5 gr
Uputstvo za pripremu:
Iako sam ja ljubitelj pravih starinskih pita moram da priznam da su i one sa kupovnim korama odličnog ukusa. Volim da razvlačim kore za pitu i volim cijeli postupak spremanja ali mnogi od nas nemaju mnogo vremena niti strpljenja za taj način pripreme. Ovo je recept za početnike i za one koji žele da za kratko vrijeme spreme preukusnu pitu! Recept je sa količinama za jednu rolnicu.
Ogulite potrebnu količinu jabuka. Isjeckajte orase na ne previše sitno. Natopite grožđice u malo mlake vode na 5 minuta. Razdvojite jedan list kupovnih kora za pite. Zatim odvojite jos jednu koru te postavite na prethodnu koru.
Počnite da rendate jabuku. Za jednu rolnicu vam je potrebno malo više od pola jabuke (na tri rolnice su vam potrebne odprilike dvije jabuke).
Dodajte suho grožđe te orase. Dodajte 15 gr smeđeg šećera. Dodajte prstohvat cimeta.
Pospite sa malo ulja, negdje oko dve kašike ili 15 do 20 ml. Zamotajte kore te stavite rolnicu u tepsiju
Kada ste napravili željenu količinu pite premazite pitu sa malo ulja, negdje oko 25 do 30 ml. Pecite pitu na 230 stepeni oko 20 do 25 minuta zavisno od pećnice.
U međuvremenu pripremite zaljev. Pripremitite oko 10 ml vrućeg mlijeka, 12 gr smeđeg šećera i 5 gr maslaca. Ovo je količina za jednu rolnicu pite a vi je prilagodite veličini vaše pite Pomješajte sve ove sastojke dok se ne otope.
Pred kraj pečenja prelijte pitu sa zaljevom te vratite u pećnicu na 5 minuta da se zapeče.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar